Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μάχη με τον χρόνο στην Ιαπωνία

TOKIO. Ενα βήμα εγγύτερα στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρέθηκαν χθες οι εργάτες, που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να θέσουν ξανά σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης και να αποτρέψουν .......


τη διαρροή περαιτέρω ραδιενέργειας. Είχε προηγηθεί ωστόσο συναγερμός, που σήμανε όταν διαπιστώθηκε ότι η δεξαμενή αποθήκευσης χρησιμοποιημένου ραδιενεργού καυσίμου είχε υπερθερμανθεί και βρισκόταν κοντά στο σημείο βρασμού, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα διαρροή ραδιενέργειας.

Χθες οι εργάτες συνέδεσαν και τους έξι αντιδραστήρες με την παροχή ρεύματος και αποκαταστάθηκε ο φωτισμός σε ένα από τα δωμάτια ελέγχου του σταθμού, όπως μετέδωσαν τα ιαπωνικά ΜΜΕ. Αυτή η σταθερή πηγή φωτός θα συμβάλει στις προσπάθειες των εργατών να διορθώσουν τα όργανα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης προειδοποίησαν ότι απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη μέχρις ότου επανέλθει το ρεύμα στο πυρηνικό εργοστάσιο, καθώς οι εργάτες ελέγχουν εξονυχιστικά όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλής η λειτουργία των συστημάτων ψύξης. Οσο περνούν οι μέρες πάντως τόσο έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες που επιβεβαιώνουν εγκληματικά λάθη των αρχών. Οπως έγραψαν χθες οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι ελεγκτές της χώρας αψήφησαν πριν από ενάμιση μήνα τις αντιδράσεις ειδικών και ενέκριναν 10ετή παράταση λειτουργίας του αρχαιότερου αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ιαπωνία θα βιώσει εντονότερα τις συνέπειες της θεομηνίας το καλοκαίρι, οπότε αναμένονται εκτεταμένα μπλακ άουτ. Η Tokyo Electric Power Co που επλήγη από τον σεισμό έχασε το 20% της ποσότητας παραγωγής ενέργειας και η μείωση εκτιμάται ότι θα γίνει αισθητή τους επόμενους μήνες, οπότε θα κορυφωθεί η ζήτηση. Η ανησυχία για μόλυνση τροφίμων με ραδιενέργεια έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Ασία, όπου έχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε προϊόντα εισαγωγής από την Ιαπωνία. Οι ειδικοί φοβούνται περισσότερο τρεις ραδιενεργές ουσίες, το ιώδιο 131, το καίσιο 134 και το καίσιο 137, που μπορούν να προκαλέσουν ποικίλες μορφές καρκίνου αρκετά χρόνια αργότερα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενέργειας εντοπίστηκαν χθες μέχρι και στην Ισλανδία. Οι ειδικοί διευκρίνιζαν πάντως ότι τα ίχνη ιωδίου είναι αδύνατο να καταστούν βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι έχουν φτάσει τους 9.100, ενώ 13.800 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Επειτα από δέκα μέρες παραμονής σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς εκατοντάδες άστεγοι κατάφεραν χθες να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο και να ζεσταθούν από το ψύχος. Τα μπάνια δημιουργήθηκαν από στρατιώτες μέσα σε ένα αντίσκηνο σε πάρκινγκ της πόλης Καϊμάσι, στα βορειοανατολικά της χώρας.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: